De ce -Tata știe mai bine! – este un must-read

De ce Tata stie scaled

Cine ar putea condamna reacțiile unui părinte când acesta își dorește numai binele copilului său? Ce ești dispus să faci pentru a-i asigura un drum în viață lipsit de pericolele: te-ai sacrifica pe tine sau ai fi chiar în stare să ucizi? Nimic nu mai pare imposibil atunci când în jur roiesc tentații și un pas greșit poate duce la catastrofă. „Tata știe mai bine!” pune în scenă un scenariu care redă realitatea și o complică în același timp într-un mod cutremurător, autorul Petre Nechita debutând astfel cu o carte ce marșează la firea oricărui părinte și propune o temă de reflecție importantă: cât de mult contează comunicarea în relația cu copilul tău.

Stârnind interesul cu o scriere ce se remarcă valoroasă prin prisma naturaleței cu care se imprimă nu doar pe hârtie, ci și în mintea cititorului, Petre Nechita explorează societatea, tipologii de indivizi, mecanisme de manipulare a cotidianului și, cel mai important, fricile unui tată. Având ca punct central ideea de a te baza pe sfaturi din cărțile dedicate creșterii unui copil, povestea reușește să pună teoria în contrast cu practica, acțiunea tumultoasă dezmințind cumpătarea, remușcarea sau umanitatea. Faptul de a fi în stare să recurgă la violență, imaginându-și că este calea simplistă de a nu-și supune copilul la provocări, greșeli și ispite, se dovedește traumatizant, dacă nu metamorfozabil pentru personajul central.

Povestea prinde viață prin ochii lui Petru Stratulat, într-un orășel de provincie denumit scurt M.. Toate cărțile, filmele și articolele de parenting nu l-au putut pregăti pentru a face față atitudinii și comportamentului fiicei sale ajunsă la vârsta adolescenței. Presat de propriile alegeri și evenimente care l-au marcat, își dorește ca Sofia să își clădească viitorul care lui i-a alunecat printre degete. Dar atenția fetei de 16 ani este furată de prieteni cu anturaj nepotrivit, ieșiri în club predispuse alcoolului și drogurilor, ceea ce pentru Petru sunt cel mai negru coșmar. Când nimeni altcineva nu pare să dea crezare că aceste influențe nu trebuie să facă parte din viața copilului, el își asumă rolul de protector și judecător final al pericolelor. Totul începe cu un sabotaj: chioșcul de lângă liceul Sofiei, unde se vând țigări și alcool trebuie să dispară. Nu intenționase o explozie, dar în nepriceperea sa acum faptul este consumat și soarta face ca el să scape neprins.

Scriitor ratat și soț neatent, Petru mizează că dacă va aduna dovezile necesare pentru a-i dovedi culpabili pe un individ suspectat că obligă fete să se prostitueze în Spania și DJ-ul bănuit că vinde droguri, va suplini așa cum se cuvine rolul de tată. Cu o istețime și un curaj ieșite din comun, pune în practică acțiuni al căror deznodământ nu îl planificase întocmai, însă nu regretă nimic. Un ultim act de nesăbuință și violență îl va face să deschidă ochii, reîndreptându-și atenția spre soția și fiica de care se înstrăinase. Dar vor rămâne faptele lui nepedepsite sau fără consecințe?

Petre Nechita construiește o lume veridică, în care ironia și umorul se împletesc cu preconcepții și drame. „Tata știe mai bine!” este o lecție teribilă despre ce înseamnă iubire, educație și alegeri. Cu un impact puternic, emoții răscolitoare, cartea va trece prin mâinile celor ce sunt părinți, și nu numai, cu o vibrație aparte și o însemnătate intensă.

Leave a comment