Interviu cu Mara Eremia

Mara Eremia se alătură autorilor Velvet Story

Deși a studiat psihologia, tânăra autoarea din București nu și-a uitat prima pasiune – scrisul. A început cu povești scurte de dragoste, până când, în urmă cu doi ani, a simțit dorința de a scrie mai mult. După o plimbare cu feribotul pe Bosfor, „tot ceea ce îmi doream era ca, în acel moment, să am un creion și o foaie ca să îmi pot așterne gândurile”, mărturisește ea.

S-a făcut remarcată pe Wattpad, unde, într-un an marcat de o pandemie, a reușit să atragă cititorii și să adune într-un timp scurt peste 300 000 de citiri la poveștile sale.

Mara se lasă inspirată de oameni și locuri, considerându-se o norocoasă de sursa care îi alimentează imaginația. Îi plac scriitorii din Garda Veche, precum Dostoievski, Stendhal, Dan Brown, dar și poeți de seama lui Dante și Bacovia.

Scrie cărți de dragoste și se lasă ghidată de vorbele lui Emil Cioran, care spunea că „N-ar trebui să scriem cărți decât pentru a spune în ele lucruri pe care n-am îndrăznit să le mărturisim nimănui”. Autorul preferat din categoria romanelor de dragoste, cu care ar putea să se identifice, este Elisabeth Nautghton, iar Sandra Brown și Nora Roberts i-au deschis apetitul pentru genul de povești.

Mara Eremia ne inspiră și pe noi cu vorbele lui Charlie Chaplin, pe care le apreciază: „O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută.”

În curând la Velvet Story, cărțile de debut ale Marei Eremia vor aduce Vara Ispitelor literare.

Putem începe cu felicitările și urările de bun venit în familia de autori Velvet Story. Ne poți spune câteva cuvinte despre experiența de a scrie?

Mulțumesc mult că m-ați primit în brațele voastre și mă bucur enorm că sunt aici printre voi!

Experiența de a scrie este magică, ceva ce nu poate fi descris în cuvinte. Scrisul îi ajută pe ceilalți să vadă în interiorul nostru și cu fiecare pagină citită ne descoperă mai mult. Frumusețea scrisului este că poți greși, anula și rescrie ori de câte ori vrei, dar la final să zâmbești mulțumit în fața rândurilor scrise de tine.

De multe ori, înainte să mă așez în fața laptopului, stau cinci minute cu ochii închiși și îmi creez scenariul meu, așa cum vreau eu să arate. Acolo este lumea mea! În lumea scrisului totul este permis! Este fascinant atunci când gândul o ia înaintea degetelor, iar ideile curg natural. Scrisul este refugiul gândurilor mele nespuse.

Ai mai publicat în trecut?

Nu am mai publicat nimic în trecut, dar îmi făcea plăcere să particip la concursurile de scriere din școală.

Cu ce activități ți-ai ocupat timpul în perioada de pandemie?

Perioada de pandemie a fost o etapă foarte ciudată din punct de vedere psihologic, în care m-am confruntat cu anxietățile oamenilor și cu teama de boală.

Scrisul a fost activitatea cea mai plăcută. Am pus ideile de bază pentru două serii de cărți și am scris, până la sfârșitul lunii decembrie 2020, câte două volume pentru fiecare. Am încheiat o serie anul acesta în ianuarie, dar mai multe despre acestea nu dezvălui.

Cert este că nu mă pot opri din scris, iar în prezent lucrez la un nou proiect, deci nu sunt nici pe aproape de punctul final.

De unde decizia de a publica pe Wattpad? Care au fost reacțiile? A fost doar plăcerea de a scrie sau te gândeai și la publicare?

Am decis să public pe Wattpad la încurajările surorii mele, Elena. Ea a fost cea care mi-a deschis drumul acesta. În primă instanță, am fost uimită de câți oameni citesc pe această platformă, iar următoarea reacție a fost cea de emoție când am văzut oamenii care voiau să îmi descopere cărțile.

 

Inițial nu m-am gândit la publicarea lor și în format de carte fizică, dar cu trecerea timpului, oamenii au apreciat stilul pe care îl abordez și am primit extraordinar de multe mesaje în care cititorii își doreau să aibă în bibliotecile lor cărțile mele. Momentul așteptat de ei devine realitate acum, editura Velvet Story chiar îndeplinind vise.

 

Sunt oameni frumoși pe platforma Wattpad, care te ceartă, te iubesc, sunt supărați, dar la final iese ceva minunat, iar pentru asta eu le mulțumesc!

 

Ce vrei să transmiți prin cărțile tale? Sunt povești cu mesaj, de stare sau este doar o ficțiune dedicată femeilor pentru a încânta, a relaxa, a stârni emoții și plăcere?

Nu este doar o ficțiune dedicată femeilor, poveștile mele au în esență un mesaj psihologic cu rădăcini adânci, pe care mi-am dorit să le scot puțin la suprafață. În fiecare poveste există câte o provocare pentru fiecare femeie puternică, dar și pentru bărbați. Prin scrierile mele încerc să creionez emoția la un alt nivel, dorința și pasiunea să iasă la lumină, iar dragostea să nu fie doar la modul ideal, ci și real.

 

De fiecare dată când îmi aleg personajele, creez oameni puternici, trecuți prin diferite traume sau probleme de natură psihologică, care înțeleg cu adevărat ce înseamnă durerea și iubirea. Personajele mele masculine sunt de cele mai multe ori întunecate, cu o sexualitate debordantă, iar personajele de tip feminin sunt femei puternice, dar fragile în același timp, pentru că, din punctul meu de vedere, o femeie, ca să fie femeie, trebuie să fie puternică și fragilă în același timp.

 

Mi-am dorit întotdeauna ca cititorul să înțeleagă emoția, pentru că pe asta pun un accent deosebit. Îmi doresc ca cititorul să simtă tristețe, iubire, pasiune, nerăbdare și fluturași în stomac.

 

Mesajul pe care vreau să îl transmit prin rândurile mele este următorul: Iubește, trăiește și chiar dacă ești îngenuncheat de viață, ridică-te și stai drept, pentru că viața oricum este dură!

 

Cum este lumea creată în poveștile tale?

Poveștile mele sunt inspirate din viața reală, în care ne întâlnim cu provocarea supremă de supraviețuire, cu dramele cotidiene, cu lipsa noastră de comunicare și cu lipsa dorinței de a lupta pentru oamenii care merită iubiți, așa cum zicea și Olaf în Regatul de Gheață: Sunt unii oameni pentru care merită să te topești! Deci da, sunt povești construite în jurul realității, nu doar o simplă poveste de dragoste ca oricare alta!

 

Ți-ai dorit mereu să scrii cărți de dragoste?

Întotdeauna mi-am dorit să scriu scenarii care să se contureze în jurul iubirii, pentru că omul fără iubire este doar un trup viu care circulă pe lângă tine fără emoție.

Cine este cel mai mare susținător al tău? Care a fost reacția ta la aflarea veștii că vei fi publicată?

Familia mea a fost cea care m-a încurajat să îmi dezvolt partea aceasta de creativitate. Ei au fost cei mai duri critici ai mei, dar tot ei au fost cei care m-au sfătuit atunci când nu vedeam nicio lumină la capătul tunelului.

Când am primit vestea că poveștile mele vor fi publicate la Velvet Story, simțeam că îmi iese inima din piept și aveam impresia că nu aud bine, mi se împleticea limba de emoție!

Ai menționat câțiva autori care îți plac, dar ce cărți ți-au dat avânt spre interesul de a scrie romance?

M-a inspirat foarte mult este seria Casa Păcatelor de Elisabeth Naughton.

Dacă ai fi un personaj dintr-o carte, care ar fi acela și de ce? Ce trăsături te definesc?

Dacă aș fi un personaj dintr-o carte, aș alege-o pe protagonista dintr-una din cărțile care urmează să apară la Velvet Story, fiindcă are o personalitate puternică, care le încurajează și pe celelalte femeii să își depășească traumele din copilărie, să lupte pentru a-și depăși condiția și că există remediu pentru orice, chiar și pentru o inimă frântă. Mă identific în amintirile ei în câteva capitole, dar mă identific și cu modul ei de a spune lucrurilor pe nume într-o manieră care te face să zâmbești. Îmi place nebunia ei, hotărârea, puterea, dar și lupta pentru iubirea supremă.

Trăsăturile care mă definesc ar fi că sunt, voi fi și voi rămâne o romantică incurabilă, care nu va ieși vreodată din cochilia iubirii, un om responsabil care se trezește de dimineață și cască toată ziua!(Glumesc!) Sunt un om vesel, care nu uită să zâmbească chiar dacă îmi vine să plâng. Și încă ceva despre mine, de care trebuie să amintesc, îmi place poezia.

Lucifer…
Omul căzut din rai sau Steaua Dimineții.

Poți fi lumina cuiva, dar întunericul tău.
Poți să pășești acum, dar nu mai poți zbura.
Iubești prea mult și ai ales să o urăști.
Urăști lumea pentru că acolo se află ea.
Eva.

 

Cu dragoste, Mara!

 

Nouă ne-a făcut plăcere să aflăm câteva detalii despre Mara Eremia, dar suntem siguri că mai sunt multe de descoperit, și aici ne referim și la cărțile scrise de ea. Voi ce ați vrea să mai aflați despre noua autoare Velvet Story?

Urmăriți-ne și pe Facebook și fiți la current cu toate veștile despre noile apariții editoriale.

Comments (2)

  1. Foarte interesant , plin de miez interviu! Cu atât mai mult cu cât, chiar dacă in domenii total cifd diferite (eu sunt autor sau coautor al 25 de cărți de specialitate – economie mondiala _ plus 2 volume de memorii), am rememorat propriile-mi emoții !
    Felicitări !

    1. Mulțumesc mult!

Leave a comment