Home
Shop
Wishlist0

(+40) 720 063 123

Scrum în vânt

Poate crezi că realitatea ta o poți impune celor din jur, Darius cu siguranță are efectul acesta asupra prietenilor săi. Privat de o copilărie normală, simțind apăsarea abandonului și a rădăcinilor etnice, marginalizat și însingurat, el cade în plasa viciilor, a dependenței, ajungând să nu mai discearnă pericolul de adevăr, iubirea de manipulare, trecutul de prezent. „Scrum în vânt” este o poveste cu un subiect tăios, spicat cu emoții, trepidare și extreme. Cynthia Orszag întrece orice așteptare cu romanul ei de debut; cititorii vor fi impresionați și captivați.

Prețul inițial a fost: 42,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.

Buy Now

“Scrum în vant” – este un roman de ficțiune despre adicție și risc, neglijență și teama de singurătate, despre iubiri neîmpărtășite sau neînțelese.

 

“Scrum în vant” ete povestea lui Darius și a Carlei,  iubita lui, a lui Vlad și a surorii lui, Mara, cărora li se adaugă  întâmplări îngrijorătoare ce dau naștere unei aure tragice apăsătoare.
Învârtindu-se în cercuri viciate, cu o adolescență marcată de abandon și preconcepții etnico-sociale, Darius refuză ideea de viitor și trăiește prezentul cu gândul la trecut. Gând bolnăvicios, căci farmecul lui atipic atrage și plăceri, și belele. În căutarea unui sentiment de apartenență, lumea pentru el e o scenă de teatru, unde se joacă cu încrederea prietenilor, ca în cele din urmă soarta să îi joace și lui o carte potrivnică.
Drog și nebunie, iubire și familie, minciuni și manipulare, îl descriu pe Darius sau faptele lui? Când trecutul cu adevărul lui tăios îl prinde din urmă, ce drum își va alege în viață? Cine va avea cel mai mult de suferit de pe urma alegerilor lui: el sau apropiații lui?

 

  • “ Cu romanul “Scrum în vânt”, publicat la editura Velvet Story, pot spune că autoarea, Cynthia Orszag, și-a asumat ceva curaj, pentru că subiectul este sensibil. Am mai citit cărți despre romi, despre comunitatea acestora, dar perspectiva acesteia este originală și destul de realistă.
    De asemenea, am ceva cunoștințe despre situația copiilor părăsiți de părinți și crescuți în centre de plasament sau de asistenții maternali și apreciez că autoarea a reușit să surprindă foarte bine anumite aspecte de natură psihologică a unor astfel se persoane. Unii dintre acești nefericiți ai sorții au șansa să aibă parte de oameni cu suflet, care să-i îngrijească și să le îndrume pașii spre devenirea unor oameni cumsecade și să treacă peste traumele cauzate de sentimentul de respingere, de neapartenență, de neiubire. Alții se pierd pe ei înșiși, neștiind sau neînvățând să se agațe de orice șansă pentru a evolua, pentru a-și depăși propria condiție și ajung să se autovictimizeze, să arunce vina pe soarta nefericită ce le-ar fi fost hărăzită. Și dacă se întâmplă ca acea persoană, pe lângă un copil respins de propria mamă, să mai fie și de etnie romă, este cu atât mai greu să reușească să-și depășească condiția, pentru că prejudecățile semenilor sunt și mai greu de combătut, dar nu însă și imposibil, pentru că respectul celorlalți ți-l câștigi prin ceea ce faci și nu prin ceea ce ești. Cu o astfel de soartă se confruntă și Darius, protagonistul acestui roman, pentru că acesta “se raporta la sine ca la o cauză pierdută încă de la naștere. Existența lui nu conta cu nimic mai mult decât cea a scrumului în vânt. Demnitatea era o glumă proastă, iar respectul de sine, la fel.”
    Nu aș vrea să povestesc ceva din subiectul cărții, pentru că s-a mai scris și pentru că este un roman care merită citit și interpretat de fiecare, dată fiind experiența de viață personală și propriile percepții despre viață și oameni.
    Ceea ce vreau însă să menționez, este faptul că am apreciat mult realismul poveștii. Mi-a plăcut faptul că atunci când Darius a avut acel declic, al realizării faptului că este practic un ratat și că pot vedea și alții asta, că nu s-a ales nimic de el până la vârsta de 18 ani (pentru că a renunțat la școală, că făcea mici găinării și furtișaguri din care obținea câțiva poli pe care-i cheltuia pe drogurile în care găsea o portiță spre evadarea pentru scurt timp din realitatea amară, că nu mai avea pe nimeni de care să se agațe sau să prostească cu superficialitatea lui, că orice faptă necugetată atrage consecințe), autoarea nu a încercat să-i schimbe traiectoria vieții, să i-o îndulcească cum poate mulți s-ar fi așteptat, inducând cumva ideea că Darius va intenționa să se apuce serios de treabă, că se va întoarce le școală și că va rupe norii. Dar nu a fost așa, pentru că în realitate rar se întâmplă ca lucrurile să evolueze în acest sens, deoarece mulți dintre acești indivizi sunt lipsiți de principii, de idealuri. I-a oferit în schimb șanse de schimbare, i-a scos oameni înțelepți în cale care au reușit să-l vadă pe el, dincolo de sorgintea lui și care l-au sfătuit că trebuie să se accepte mai întâi pe el, să-și schimbe propria mentalitate, i-a oferit cumva un loc de întoarcere atunci când soarta nu i-ar fi fost favorabilă, după propriile așteptări, lăsându-i acestuia dreptul de a face propriile alegeri.
    Romanul atinge multe probleme sociale, multe neajunsuri ale societății în care trăim și care au repercursiuni dramatice în evoluția tinerilor, cei care se presupune că ar fi viitorul. Se trage astfel un semnal de alarmă mai ales asupra neglijării copiilor, lăsați în grija altora de niște părinți nevoiți sa-i părăsească pentru a-și asigura subzistența pe alte meleaguri, când, de fapt, aceste mlădițe nu au nevoie decât de iubirea și atenția celor care i-au plămădit, iar aceștia fiind prea vulnerabili ajung să o ia pe drumuri greșite și să se întovărășească cu persoane nepotrivite, cum sunt Vlad și Mara din poveste. Greu de înțeles, dar și de condamnat astfel de alegeri făcute din nevoia de supraviețuire, nu și pe acelea de înavuțire.
    Oare câți dintre noi am întinde o mână de ajutor unui adolescent de etnie romă, cu condiția ca acesta să-și dorească acel ajutor?
    Dar, câți dintre noi cred că un astfel de adolescent, cu un așa bagaj emoțional și educațional ar mai putea fi recuperat?
    Greu de răspuns, pentru că în țara noastră nici instituțiile abilitate nu o pot face, pentru că, în primul rând, nu au suficiente resurse.
    Un roman care te pune pe gânduri pentru că te face să conștientizezi cruda realitate în care sunt nevoiți să se zbată niște nefericiți ai sorții, pentru că aceștia nu vor să se accepte pe ei și să lupte pentru schimbare, înainte de a constata că chiar nu au avut vreo șansă, dar totodată să îi apreciezi și mai mult pe aceeia care chiar au reușit în viață în ciuda tuturor neajunsurilor avute încă de la naștere.
    Felicitări, Cynthia, pentru această scriere frumoasă și pentru povestea originală, pur românească, pentru modalitatea de abordarea a unor subiecte dure!” – Laura Dobrea – vezi mai multe păreri pe Goodreads.com

 

  • “Din punctul meu de vedere aceasta carte reprezinta viata multor tineri din ziua de azi și nu ma refer doar la cei din România.
    Este o carte emoționantă care ne prezintă stări tulburătoare din cauza abandonului familial,discriminarea rasiala,consumul de substanțe ilegale.” – Cristina Bede – vezi mai multe păreri pe Goodreads.com
Greutate 0,4 kg
Dimensiuni 20,5 × 14,5 × 1,2 cm
Format

Tip Copertă

ISBN

Tip de produs

Carte

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Scrum în vânt”
Review now to get coupon!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top
Product has been added to your cart